SEYRANİ AGRO HAKKINDA
19.cu yüzyıl gizemci halk şiirinin büyük ustası kuşkusuz Aşık Seyrani'dir. Dehası, yergiciliği, taşlamacılığı, bir bakıma gizemciliğini bastıran, haksızlığa, rüşvete, kıyıcılığa, toplumsal dengesizliklere, kaba sofuluğa, ahlaksızlığa karşı gözünü budaktan esirgemeden, korkmadan, çekinmeden savaşını veren, bu arada inancının gereklerini de bir yana itmeden, şiirsel yapıdan, söyleyişten uzaklaşmadan, etkin, kalıcı şiirlerini sazıyla halk içinde söyleyen güçlü bir ozanımız Seyrani'dir. Şiirlerinin çoğunun bugün de güncelliğini yitirmemiş olması, halk arasında büyük saygınlık kazanması, Seyrani'nin gücünün simgesidir.
Aşık Seyrani, Kayseri'nin şimdiki adı Develi eski adıyla Everek ilçesinde doğmuş, yine doğduğu yerde vefat etmiştir. Yoksul bir mahalle imâmî olan Cafer Hoca'nın oğludur. Asıl adı Mehmet'tir. Bir saptamaya göre, 1807 yılında doğmuş, 1866 yılında ölmüştür. Ancak, bu tarihlerin doğruluğu üzerinde kuşkular da vardır. Seyrani'nin bir mezar taşı bile yoktur; bir rivayete göre şimdiki Develi ilçesinde bulunan, Develi Lisesinin Güney Doğu tarafında lisenin köşesinde olduğu Rahmetli Âşık Ali Çatak Bey tarafından yapılan araştırmalar sayesinde orda olduğu rivayet edilmektedir.
1950’li yıllarda Kayseri’nin Develi ilçesinin Madazı Köyün’nden (Şimdiki ismi Yazıbaşı Köyü) başlayan serüvenimiz Dünya’nın 65 ülkesine yaptığımızı onlarca çeşit ve binlerce ton organik Türk hububat, bakliyat, baharat ve yağlı tohumlar ihracatları ile devam ediyor. Aşık Seyrani ve nice Türk Aşıklarından aldığımız bu ruh ile gönülleri kırmak yerine gönülleri fethederek, önce maddiyat yerine önce insan ilkesiyle her geçen gün daha da büyüyoruz…